Beschermroosters voor ventilatoren

Beschermroosters zijn voor veel soorten ventilatoren, zoals axiaal ventilatoren, een belangrijk onderdeel. De roosters verhogen de veiligheid en beschermen het binnenwerk tegen aanzuiging van vuil. Beschermroosters worden geplaatst op de lucht inlaat en de lucht uitlaat, ook wel de zuigzijde en perszijde genoemd.

In de fabriek van Blok’s Draadvorm worden op dagelijkse basis beschermroosters gemaakt. Wij produceren naar de specifieke wens van onze klant en hebben in de loop der jaren al veel verschillende maten en vormen beschermroosters ons pand zien verlaten. Van heel groot tot zeer klein, rond, ovaal of vierkant en plat of driedimensionaal, wij gaan graag de uitdaging aan om een perfect passend rooster voor uw product te maken.

Offerte aanvragen, of lees verder hieronder.

Onze beschermroosters worden gefabriceerd volgens strenge veiligheidsnormen. Dit houdt onder andere in dat de roosters de zogenaamde finger proof moeten doorstaan, een test die bepaalt dat de afstand tussen de afzonderlijke spijlen van het rooster niet meer dan 8 mm mag bedragen. Dit natuurlijk om persoonlijk leed bij het gebruik van ventilatoren te voorkomen. Om deze nauwkeurigheid te kunnen garanderen, maken wij gebruik van een las matrijs bij de productie van de verschillende ventilatieroosters. Zo weten wij zeker dat alle producten identiek aan elkaar zijn, zowel morgen als over twintig jaar. Wij lassen beschermroosters door middel van puntlassen of middenfrequent lassen. Middenfrequent lassen zorgt voor een nog sterkere lasverbinding.

Las matrijzen voor productie beschermroosters
Een aantal van onze las matrijzen.

Ventilatieroosters, welk materiaal en welke afwerking?

Het grootste gedeelte van onze beschermroosters wordt gemaakt van verzinkt staal en afgewerkt met een poedercoating. Verzinkt draad heeft een corrosiebestendige laag van 20 µm (micrometer) en de poedercoating verhoogt die laag met 80 µm tot 100 µm in totaal. Hierdoor wordt de levensduur van de roosters aanzienlijk verlengd. Het is belangrijk om de ventilatieroosters voorafgaand aan het poedercoaten te ontvetten èn te fosfateren. Hierdoor hecht het poeder vele malen beter wat resulteert in een duurzamer eindproduct. Wij hebben hiervoor een speciale wasmachine in huis, die alle wasmiddelen hergebruikt en dus geen belasting vormt op het riool en het milieu.

Veel van de beschermroosters die wij maken, worden geplaatst in stallen of vochtige ruimtes zoals kassen. Ook in opslagruimtes voor levensmiddelen worden onze ventilatieroosters op de grootst denkbare ventilatoren geplaatst. Onder deze omstandigheden kan een nog dikkere corrosie werende laag wenselijk zijn. Daarom kunnen wij ventilatieroosters ook voorzien van een PPA (polymeer) afwerking in plaats van een reguliere poedercoating. De totale dikte van de beschermende laag kan hierbij ingesteld worden tussen de 150 en 250 µm.

Verder maken ventilatoren vaak deel uit van klimaatsystemen en industriële condensatiesystemen. Juist bij deze toepassingen, waar alleen het beste goed genoeg is omdat de omstandigheden het zwaarst zijn, bewijzen ventilatieroosters met PPA finish hun meerwaarde.

Wij kunnen ventilatieroosters ook van RVS maken. De bestemming van de ventilatoren is cruciaal bij de keuze van het materiaal en de afwerking. In stallen (ammoniak) en aan de kust (zout) kiest men vaak voor RVS 316. De kosten van dit materiaal zijn echter hoog. Daarnaast dient RVS altijd gebeitst en ultrasoon gereinigd te worden, wat de kostprijs verder omhoog drijft. Kostentechnisch gezien is het dus beter om voor verzinkt draad met een PPA coating te kiezen. Daarom geven wij, ook onder deze omstandigheden, de voorkeur aan verzinkt draad met een PPA afwerking.

Video: onze DLM in werking. Een volautomatische las machine die speciaal voor Blok’s Draadvorm is gemaakt.

Wilt u meer informatie over onze ventilator roosters of wilt u een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op.